Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

10 Bin TL Emekli Maaşı Alan Ne Kadar Zam Alacak?

Türkiye’de en düşük emekli

Türkiye’de en düşük emekli aylığı için 10 bin TL’nin belirlenmesi, emekli maaş zam hesaplamasında kafaları karıştırıyor. Zira bu düzenleme tüm emekli maaşlarında taban limiti belirlemiş olsa da kök maaş tanımını ortadan kaldırmadı. Bu nedenle yapılacak yeni emekli zamları sonrasında kök maaş üzerinden artış sağlanacak. Bu durum 1.8 milyon emeklinin zamma rağmen 10 bin TL’nin altında maaş almasına neden oluyor. Peki 10 bin TL emekli maaşı alan ne kadar zam alacak? Emekli maaş zamları ve kök maaş hesaplamaları nasıl yapılacak? İşte detaylar..

10 Bin TL Emekli Maaşı Alan Ne Kadar Zam Alacak? Kök Maaş Ne Kadar?

2024 Ocak ayı itibariyle emekli maaşları için yeni sisteme geçildi. Bu sistemde, en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye çekildi. Kök maaşı düşük olan emekliler için artış sağlayan bu sistem, artan enflasyon ve asgari ücretin altında kaldı. Bu da emekliler için yeni bir maaş probleminin ortaya çıkmasına neden oldu. Temmuz 2024 emekli maaş zammına rağmen kök maaşı düşük olan vatandaşların maaşları 10 bin TL’yi geçmedi. Bu da emekli vatandaşlar için yeni bir sorun ortaya çıkardı. 10 bin TL emekli maaşı alan ne kadar zam alacak sorusu gündemdeki yerini koruyor.

Memur emeklisi dışındaki emekliler için emekli maaş zam oranı yüzde 24,73 olarak açıklandı. Bu kapsamda emekliler maaşların kök maaş üzerinden yüzde 24,73 oranında zam almış olacak. Kök maaşı 10 bin TL olan bir emekli yüzde 24,73 oranındaki zammı sonrasında 2 bin 473 TL tutarında ek bir zam alacak ve maaşı 12 bin 473 TL olacak. Ancak kök maaşı 8 bin TL olan bir emekli 1978 TL’lik bir zam alacak ve maaşı 9978 TL olacak. Bu nedenle 8 bin TL ve altındaki emekliler için maaş zammı yapılmış olsa dahi zamlı 10 bin TL’nin altında kalacak. Bu nedenle emekli maaşı alanların kök maaşını öğrenerek hesaplama yapması gerekiyor.  Peki kök maaş hesaplaması nasıl yapılır?

10 Bin TL Emekli Maaşı Alan Ne Kadar Zam Alacak?
10 Bin TL Emekli Maaşı Alan Ne Kadar Zam Alacak?

Emekli Kök Maaş Nasıl Hesaplaması

Emekliler yüzde 24,73 oranındaki zam sonrasında ne kadar maaşı olacağına kök maaş hesaplaması ile yapabilir. SSK ile Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını e-Devlet üzerinden öğrenebilir.

SSK emeklisi vatandaşların aşağıdaki adımları takip etmesi ile kök maaş miktarını öğrenmesi mümkün. Bu kapsamda;

  • E-Devlet > 4A emekli aylığı > Detay > 5510 ek 19 Miktarı

Bu adımları takip ederek ulaşacağınız 5510 ek 19 Miktarı verisinden 10 bin TL’nin çıkarılması sonucunda kök maaşınızı öğrenebilirsiniz. Bu tutar, emeklilerin kök maaşını ifade etmektedir. Bu maaş üzerinden yüzde 24,73 oranındaki zam ile Temmuz 2024 itibariyle alacağınız zam miktarı ortaya çıkmaktadır. Eğer bu tutar 10 bin TL’nin üzerindeyse bu tutarı maaş olarak alabileceksiniz. Ancak 10 bin TL’nin altındaysa alacağınız maaş 10 bin TL olacaktır.

Bağkur emeklileri ise aşağıdaki adımları takip etmeli;

  • E-Devlet > 4B emekli aylığı > 4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın > Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı

Bu tutardan 10 bin TL’nin çıkarılmasıyla Bağkur kök maaş hesaplaması aynı şekilde yapılabilir.

10 Bin TL Emekli Maaşı Alan Ne Kadar Zam Alacak?
10 Bin TL Emekli Maaşı Alan Ne Kadar Zam Alacak?

Emekli Maaşlarına Ek Zam Yapılacak mı?

Emekli maaşlarında ortaya çıkan kök zam için emekli maaşlarına ek zam yapılması gündeme geldi. Bu kapsamda ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı. En düşük emekli maaşı üzerinde çalışmaların yapıldığını aktaran Ömer Çelik kesinlik taşıyan bir düzenlemenin yer almadığını söyledi. Bu nedenle şu an için düzenlemeler üzerinde çalışma yapılsa da kesin bir zam yapılacağı konusunda adım atılmadı. Ömer Çelik’in bu konudaki açıklamaları şöyle;

“Konu üzerinde çalışılıyor, çalışma devam ediyor. Herhangi bir karar verilmiş değil.”