Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin’den Gelen Araçlara Yüzde 40 Vergi Zammı!

Çin’den son dönemlerde p

Çin’den son dönemlerde p ek çok araç markası Türkiye’ye giriş yapmıştı. Bu araçların yakaladığı popülerlik sonrasında ise Türkiye’den önemli bir hamle geldi. İthal edilen araçlar için vergi sisteminde gir değişikliğe gidildi. Değişiklik kapsamında ise bu araçlar için yüzde 40 oranında vergi getirildiği duyuruldu. Bu durum özellikle Çinli araç almak isteyenler için araç fiyatlarının doğrudan artmasına yol açtı.

Araçlara Gelen Zam Resmi Gazete’de

Çin’den ithal edilen tüm araçlar için yüzde 40 oranında zamma ilişkin düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. İlave Gümrük Vergisi adıyla yayınlanan bu düzenlemede Çin’den getirilecek tüm araçlara yüzde 40 ek zam uygulanacak. Elektrikli dahil olmak üzere tüm yakıt türlerini kapsayan düzenleme vatandaşlardan tarafından hoş karşılanmadı.

Çin'den ithal edilen popüler araç modeli
Çin’den Gelen Araçlara Yüzde 40 Vergi Zammı!

Düzenleme, 7 Temmuz 2024 itibariyle yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra yapılacak tüm işlemlerde geçerli olacak. Düzenlemeye göre uygulamada Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesi baz alınacak. Bu nedenle de araçların silindir hacmi, yakıt türü gibi hiçbir detaya bakılmayacak.

Türkiye’de böyle bir kararın neden alındığı bilinmiyor. Açıklama yapılmadığı gibi ABD’de geçtiğimiz aylarda benzer bir artış uygulanmıştı. ABD düzenlemesinde gümrük vergisinde çok daha yüksek oranda bir artış yapılmıştı.