Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kamu Harcamalarında Yapay Zeka Dönemi Başlıyor

Türkiye’de Hazine ve Maliye

Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirlerini duyurmuştu. Türkiye’de tüm kamu alanlarında uygulanacak tedbirlerde, daha etkin sonuçların alınması adına özel bir karara varıldı. Bu kapsamda ise yapay zekadan destek alınacağı duyuruldu. Yapay zekada erken uyarı sistemi, ekonomik mücadelenin daha iyi sonuçlar vermesini sağlayacak.

Yapa Zeka Sistemi Geliyor

Bakan Mehmet Şimşek yaptığı açıklamasında yeni yapay zeka sistemini duyurdu. Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi olarak adlandırılan yeni projede kısa süre içerisinde faaliyete geçecek.  Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında entegre edilecek yapay zeka sistemi tedbirleri ve kamudaki mevcut durumu analiz ederek kontrol sağlayacak. Kamuda kaynakların etkin bir şekilde kullanılması ve tedbir sağlanabilmesi adına çeşitli uyarılar yapacak yapay zeka sistemleri, hiçbir detayın atlanmamasını sağlayacak.

Yapay zekayı temsil eden bir robot görüntüsü ve düşüncesinin tasviri
Kamu Harcamalarında Yapay Zeka Dönemi Başlıyor

Tedbirlerde neler var?

Türkiye’de Bakan Şimşek’in açıklamalarına göre bazı detaylara özel önem verilecek. Bu alanlar ise şöyle;

  • Hizmet kalitesinin artırılması
  • Muhasebe hizmetlerinin merkezden yürütülmesi
  • Modern bilişim teknolojilerinin kullanılması
  • İş süreçlerinin hızlanması

Yapay zeka sistemleriyle karar verme ve politika geliştirme noktasında yardım alınacak. Verimsiz harcama alanlarının tespit edilmesinde de kullanılacak yapay zeka sistemleri böylece pek çok gider kaleminin ortadan kaldırılmasını sağlayacak. Ayrıca yapay zeka destekli risk mali denetimi ile iç ve dış denetimde de etkinlik arttırılacak.