Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Faizli Borçların Oranında Ortalamalar Aşıldı

Türkiye’de ekonomik alandaki hareketlilik

Türkiye’de ekonomik alandaki hareketlilik devam ediyor. Yapılan son güncellemeler sonucunda bazı parametreler dikkat çekti. Raporlara göre faize bırakılan borçların oranı tarihsel ortalamaları aştı. Bankalar için büyük riskin ortaya çıkmasına neden olan bu durum kurumları da harekete geçirdi.

Ekonomideki Faizli Borçlar Artıyor

Kredi kartı harcamalarındaki büyüme son dönemlerde düşüşe geçti. Büyük bir sıçrama sonrasında kullanımda yüzde 50’ye yakın düşüş yaşandı.  31 Mayıs itibariyle kredi kartı harcamaları yüzde 52,74 oranında arttı. Bireysel kredi kartlarındaki büyüme hızı yüzde 51,27’ye yükseldi. Kredi kartlarındaki hızlı yükseliş, son dönemlerde düşüş yönüne geçse de limitlerin tükenmesiyle birlikte bankalardaki resmi prosedürler başladı. Zira yakın izlemeye düşen kredi kartı sayılarında hızlı bir artış yaşandı. Bu açıdan uzmanların değerlendirmeleri ise hızla harcayan tüketiciler ödemelerde zorlanmaya başladı.

bir masa üstünde duran çok sayıda kredi kartı
Faizli Borçların Oranında Ortalamalar Aşıldı

Yıllık Veriler Korkutucu

13 haftalık yıllandırılmış verilere göre sonuçlar şöyle;

  • Kredi kartı büyüme hızı yüzde 258,34
  • Bireysel kredi kartlarında büyüme yüzde 273,14
  • Kurumsal kredi kartı büyüme hızı yüzde 228,86

Kredi kartı borçlarında faize bırakılan borç tutarı artış kaydetti. Tutarın toplam kredi kartı borcuna oranı tarihsel ortalamaların üzerine çıktı. Asgari ödeyip borcu bırakan tüketicilerin ortalaması yüzde 10 iken şimdi yüzde 12’ye ulaştı.  Gecikmeye bırakılan borcun toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı yüzde 22,9 oldu. Bu da tarihsel ortalamasının üzerine çıkıldığını gözler önüne serdi.