Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hamas Ateşkes Teklifini Kabul Etti

İsrail ile Filistin arasında

İsrail ile Filistin arasında yaşanan savaşa karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde geniş katılımlı bir oturum yapıldı. Oturum sonrasında ise alınan kararlar açıklandı. Kararlarda barış çağrısı yapılırken bu çağrıya ilk yanıt Hamas cephesinden geldi.

Bölgede Ateşkes Sağlanacak mı?

Hamas adına yetkili Sami Ebu Zuhri açıklama yaptı. Açıklamalarda BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes çağrısının kabul edildiği ifade edildi. Ebu Zuhri açıklamasında BM Güvenlik Konseyi’nin çağrısı kapsamında İsrail askerlerinin geri çekilmesi, rehinelerin karşılıklı takas edilmesinin kabul edileceği söylendi. Abu Zuhri, “ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması yoluyla saldırıyı derhal sona erdirmeye zorlama yönündeki taahhütlerini yerine getirme konusunda gerçek bir sınavla karşı karşıyadır” diyerek tutumlarını dile getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden’in konseyde yaptığı açıklamalarda 3 aşamalı bir teklif tasarı gündeme getirilmişti. Oylama sonrasında Rusya çekimser kalırken 14 evet oyu ile bu tasarı geçerlilik kazandı.  Arada ABD’nin olmasıyla İsrail’in de durumu kabul ettiği beyan edildi.

Ateşkes Şartları Neler?

3 aşamada tamamlanacak ateşkes planında ilk aşamadaki en önemli detay ateşkesin hemen sağlanması oldu.

  • Ateşkesin sağlanması sonrasında kadın, yaşlı, yaralı eserler serbest bırakılacak. Tüm tutuklular ve esirler takas ile kendi ülkesine teslim edilecek.
  • İsrail Gazze’deki işgal etiği yerlerden geri çekilecek.
  • Filistin’e yönelik insanı yardımlara izin verilecek ve temel hizmetler yeniden inşa edilecek.
  • Filistinli vatandaşlar kendi evlerine ve yurtlarına dönecek.
  • Konut yapımı gibi insani ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak faaliyetlere başlanacak.