Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Avrupa Merkez Bankası Faizleri Düşürdü

Avrupa Merkez Bankası (AMB)

Avrupa Merkez Bankası (AMB) beklenen faiz kararını duyurdu. 5 yıldan beri faiz düşüşü yapılmazken bir ilk gerçekleşti. 5 y ılın ardından yüzde 25 oranında indirime gidildi. Faiz düşüşü sonrasında mevduat faizi yüzde 3,75 oranına çekildi. Konuyla ilgili ilk açıklamalardan birisi ECB Başkanı Lagarde’den geldi. Başkan açıklamasında “Yurt içi fiyat baskıları güçlü olmaya devam ediyor, enflasyon gelecek yıl da hedefin üzerinde kalacak gibi görünüyor. 9 ay faizleri sabit tuttuktan sonra, para politikasının kısıtlayıcı duruşunu ılımlı şekilde gevşetmek için şartların uygun olduğuna karar verdik.” dedi.

Avrupa Merkez Bankası ve Euro sembolü
Avrupa Merkez Bankası Faizleri Düşürdü

Avrupa Merkez Bankası Kararında Enflasyon Etkisi

Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı bu kararda enflasyon için orta vadeli hedefe ulaşılmasına dikkat çekildi. Bankanın enflasyonda orta vadeli hedefi yüzde 2. Bu hedefin tutturulması adına faizde değişikliğe giden kurum “Belirli bir faiz patikası konusunda önceden verilmiş taahhüdümüz yok. Enflasyonun yüzde 2 olan orta vadeli hedefimize dönmesini sağlamak konusunda kararlıyız, verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya karar verme yaklaşımımızı devam ettireceğiz.” diyerek değerlendirmesini sundu. Euro bölgesinde Mayıs’ta açıklanan enflasyon oranları yüzde 2,6 olmuştu. Bu oran, beklentilerin üzerine çıktı.

AMB faiz indirimi sonrasında refinansman faizleri yüzde 4,25, mevduat faizleri yüzde 3,75 ve marjinal fonlama faizleri yüzde 4,50’ye çekildi.