El Nino Bitti La Nina Başlıyor! La Nina Ne Demek?

Türkiye’de mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıkları vatandaşları zorlamaya devam ediyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda Türkiye’nin El Nino etkisi altına girdiği ve bu nedenle hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı ifade edilmişti. Şimdi ise sevindiren bir haber geldi. El Nino’nun etkisini yitireceğini belirten uzmanlar El Nino yerine La Nina olarak adlandırılan bir dönemin başlayacağını söyledi. […]

El Nino Bitti La Nina Başlıyor! La Nina Ne Demek?

Türkiye’de mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıkları vatandaşları zorlamaya devam ediyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda Türkiye’nin El Nino etkisi altına girdiği ve bu nedenle hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı ifade edilmişti. Şimdi ise sevindiren bir haber geldi. El Nino’nun etkisini yitireceğini belirten uzmanlar El Nino yerine La Nina olarak adlandırılan bir dönemin başlayacağını söyledi.

La Nina Ne Demek?

La Nina, Pasifik Okyanusu’nun ekvator bölgesindeki deniz yüzey su sıcaklıklarının normalin altında olduğu bir iklim olayıdır. Bu bölgede yaşanan ve çevreye yayılarak geniş bir coğrafyada etkili olan hava olayı, El Nino ile birlikte değerlendirilir. El Nino, tam ters bir etki yapar ve Doğu Pasifik’teki deniz yüzey su sıcaklıklarının normalin üzerinde olduğu bir olayı ifade eder. Deniz suyunda yaşanan sıcaklık değişimleri, iki iklim döngüsünün sırayla etkili olmasına neden olur.

La Nina

Aşırı Sıcaklar Sona Erecek

La Nina döneminin başlamasıyla birlikte sıcaklıklar düşecek. Mevsim normallerine dönecek sıcaklıklar sayesinde “Aşırı Sıcak” tanımlamaları da yapılmayacak. Haziran ayı tüm zamanların en sıcak ayı olarak tarihlere geçmişti. Son 1 yıllık sıcaklık değerlerinin de ortalamaların üzerinde olması, tarihi dönemlerden birisinin yaşanmasına yol açmıştı. 182 günlük 2024 yılının 127’si aşırı sıcak ve en sıcak gün olarak kaydedildi.

Exit mobile version