Kardeşler Arasında Miras Paylaşımında Sistem Değişti! O Şart Artık Yok

Tapu dairelerinde düzenli olarak miraslar ile ilgili işlemler yapılırken, söz konusu miras işlemlerinin önemli bir bölümü de kardeşler arasında oluyor. Hayata geçirilen yeni değişiklik ile birlikte miras konusunda yaşanan anlaşmazlıkların etkili bir şekilde ele alınması amaçlanıyor. Bu çerçevede, gerçekleşen düzenlemeyle birlikte aynı anne babadan gelen mirasın kardeşler arasında paylaşımı daha kolay hale getirilecek.  Miras İşlemlerinde […]

Tapu dairelerinde düzenli olarak miraslar ile ilgili işlemler yapılırken, söz konusu miras işlemlerinin önemli bir bölümü de kardeşler arasında oluyor. Hayata geçirilen yeni değişiklik ile birlikte miras konusunda yaşanan anlaşmazlıkların etkili bir şekilde ele alınması amaçlanıyor. Bu çerçevede, gerçekleşen düzenlemeyle birlikte aynı anne babadan gelen mirasın kardeşler arasında paylaşımı daha kolay hale getirilecek. 

Miras İşlemlerinde Yeni Dönem

Hayata geçirilen yeni uygulamaya göre tapu devir işlemlerinde noter şartının kaldırılmasıyla birlikte taşınmaz paylaşımı daha hızlı ve basit olarak gerçekleştirilebilecek. Yeni düzenleme sonrasında mal paylaşımında noter onayı gerektiren süreçlerde sadece yazılı bir sözleşmenin bulunması yeterli olacak. Geçtiğimiz süreçlerde aynı anne babadan kardeşlere kalan hisseli tapuların devri ve satışı için noter zorunluluğu bulunurken, yeni düzenleme söz konusu zorunluluğu ortadan kaldırıyor ve yazılı bir sözleşmenin yeterli olduğu belirtiliyor. Böylece tapu devir işlemlerinin daha kolaylaşması ve bürokratik işlemlerin hızlanması amaçlanıyor. Hisseli tapu işlemlerinde ise tüm hissedarların fikir birliğinde olması şartı devam edecek. 

Miras Paylaşım Oranları Nasıldır?

Miras işlemlerindeki kolaylığın hayata geçirilmesinin ardından söz konusu düzenlemenin yanı sıra miras paylaşımı ile ilgili araştırmalar gerçekleştiriliyor. Miras bırakanın alt soyunun tek başına mirasçı olması durumunda bir çocuk için 1/1, 2 çocuk için her birinin miras payı 1/2, 3 çocuk için her birinin miras payı 1/3 olurken, miras bırakanın altsoy ve eşinin birlikte bulunması durumunda eş miras payı 1/4 ve bir çocuk miras payı 3/4, eş miras payı 1/4 ve iki çocuk için her birinin miras payı üç/8, olarak belirlenecek. Miras bırakanın anne ve babasının mirasçı olması durumunda ise annenin miras payı 1/2 babanın miras payı 1/2 olarak belirleniyor. 

Exit mobile version