Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mazot ve Gübre Desteği Kaldırıldı Mı? Çiftçilerin Beklediği Açıklama Geldi

Mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığına dair iddiaların sosyal medyada yayılmasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamada bulundu. 

Mazot ve gübre desteğinin

Tarım ve Orman Bakanlığı farklı alt başlıklardan oluşan tarımsal destekleri düzenli olarak iletirken, mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığına dair iddialarının gündeme gelmesinin ardından çiftçiler bakanlık tarafından yapılacak açıklamayı merakla beklerken, Tarım ve Orman Bakanlığı da sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı duyuru ile mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. 

Mazot ve Gübre Desteği Verilecek Mi?

Mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığına dair iddiaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile açıklamada bulundu. Haberlerin asılsız olduğu belirtilen açıklamada:

‘’Bazı basın yayın organlarında yer alan, “2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı.” başlıklı haberlerin doğruluğu bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunulur’’ denildi. Bakanlık tarafından yayınlanan duyuruya göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerin temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak. Ayrıca üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticilerin kullandığı mazotun yüzde 50’si, gübrenin de yüzde 25’nini planını üretim desteği olarak alacaklar. Bu kapsamda, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin ise yüzde 50’si Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenmiş olacak. Söz konusu desteklerin yanında çiftçilerin uzun süredir beklediği desteklerin ayni olarak değil nakdi olarak verileceği belirtildi. 

Ağustos 2024 Tarımsal Destekler

Tarım ve Orman Bakanlığı mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığına ilişkin iddiaları yalanlarken, ağustos ayında tarımsal desteklerin hangi tarihlerde sağlanacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Genellikle cuma günleri farklı alt başlıklardan oluşan tarımsal destek ödemeleri üreticilerin hesaplarına aktarılırken, önümüzdeki süreçlerde benzer bir ödeme takvimi izlenebilir. Bu durumda bugün farklı alt başlıklardan oluşan ağustos ayının son tarımsal destek ödemesinin iletilmesi halinde bakanlığın resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanacak duyurular ile ödemelerin detaylarına ilişkin kamuoyu bilgilendirilecek.