Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rekabet Kurumu Apple’a Soruşturma Açtı

Türkiye’de faaliyet gösteren pek

Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok yabancı şirket Rekabet Kurumu’nun radarına girmeye başladı. Yeni bir duyuru yapan Rekabet Kurumu, Apple için soruşturma başlatıldığını söyledi. Açıklamalarda soruşturmanın gerekçesi olarak App Store’daki alternatif ödeme yöntemlerin yapılan engelleme gösterildi. Şirket daha önce de pek çok bölgede benzer durum nedeniyle zor süreçler yaşamıştı. Teknoloji devine yönelik açılan soruşturma için henüz Apple’dan bir açıklama gelmedi.

Rekabet Kurumu Kararı Hangi Yönde Olacak?

Başlatılan soruşturma sonrasında Rekabet Kurumu’nun kararının hangi yönde olacağı merak ediliyor. Ancak gerekçeli duyuruda önemli detaylara dikkat çekilmiş durumda. Rekabet Kurumu’nun Mobil Ekosistemler Sektör İncelemesi adıyla bir programı olduğu ve bu program radarına Apple’ın takıldığı vurgulandı. Bununla birlikte “Uygulama İnceleme Yönergesi incelenmiş ve Apple tarafından App Store’da yer alan uygulama geliştiricilere ödeme sistemleri hususunda birtakım kısıtlamalar getirildiği yönünde şüphe ortaya çıkmıştır.” denilerek soruşturma durumunun neden ve nasıl ortaya çıktığı da ifade edilmiş durumda.

Apple Kendi Sistemlerini Öne Çıkarıyor

Uygulama geliştiricilerinin uygulama içinde kendi ödeme kanallarını duyurmasını ve yönlendirmesini engelleyen Apple, bu konuda hem tüketici hem de geliştiriciler için adil rekabet ortamına zarar veriyor. Bu nedenle soruşturulacak Apple için Rekabet Kurumu’nun ceza vermesi öngörülüyor. Zira Apple daha önce de benzer konulardan ceza almıştı. Alternatif ödeme sistemlerini engelleyen ve kullanıcıların daha uygun ödeme sistemlerinden faydalanmasının önüne geçen şirketin bu durumları kanıtlanırsa Türkiye’de düzenleme yapması gerekecek.

App Store ekran görüntüsü
Rekabet Kurumu Apple Soruşturması

Teknoloji Devi Kazan Kazan Amacı Taşıyor

Apple alternatif ödeme yöntemlerini engellediği gibi kendi ödeme sistemiyle ekstradan kazanç sağlıyor. Zira yüzde 30 oranında komisyon oranları uygulanan mağazada geliştiriciler düşük kazanç elde ederken şirket tekelindeki App Store ile daha fazla gelir elde edebiliyor.

Apple Inc. ve Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi’ne yönelik başlatılan soruşturmada 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediği tespit edilecek. İhlal tespit edildiği takdirde ise Apple için cezai işlemler uygulanacak.