Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜVTÜRK’ten Kredi Kartı Komisyonu Açıklaması

Araç muayeneleri için yetkili

Araç muayeneleri için yetkili kurum olan TÜVTÜRK’te kredi kartı ile ödeme yapıldığında ek ücret alınıyor. Bu ücretlerle ilgili vatandaşlar tepki göstermeye devam ediyor. Ancak Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in bu konuyu gündeme taşıdı. Türkiye’de tepkilerin daha da artmasına neden olan bu açıklama sonrasında TÜVTÜRK’ten resmi açıklama geldi.

TÜVTÜRK’ten Hizmet Bedeli Açıklaması

TÜVTÜRK yaptığı açıklamasında alınan ek bedelin herhangi bir komisyon olmadığını söyledi. Muayene ücretlerinin değişmediği belirtildi. Alınan ek ücret için ise hizmet sağlayıcı firmanın müşterilerden hizmet bedeli aldığı ifade edildi. Açıklamada ücretlerin kurum tarafından belirlenmediğinin de altı çizildi. Açıklamaya göre Türkiye’deki araç muayene bedelleri bakanlık tarafından düzenleniyor. Bu konudaki yasal zemin ise 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 35. Maddesine dayanıyor. 2004 yılından beri geçerli olan bu kanun kapsamında her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Yeniden Değerleme Oranı kapsamında TÜVTÜRK araç muayene ücretleri de arttırılıyor.

Tüvtürk muayene istasyonu önünde sıra bekleyen araçlar
TÜVTÜRK’ten Kredi Kartı Komisyonu Açıklaması

 TÜVTÜRK Araç Muayene Ücretleri Dağılımı Nasıl?

Resmi açıklamada elde edilen gelirlerin dağılımına da yer verildi. Buna göre gelirlerin yüzde 50’si doğrudan hazineye aktarılıyor. Ayrıca vergi ve ek harç gibi kalemler kapsamında gelirlerin yüzde 69’u kamuya aktarılıyor. Kalan yüzde 31’lik kısım ise TÜVTÜRK bütçesinde kalıyor.  “TÜVTÜRK olarak tarafımızca araç muayene ücret bedellerinin ödenmesinde alternatif ödeme aracı olarak sunulan banka kartı ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde, muayene ücreti haricinde herhangi bir ek ücret alınmamaktadır.” denilerek noktalanan açıklamada ek bir komisyon durumunun olmadığı belirtildi.

Ancak yapılan bu açıklamalar tartışmaları sonlandırmak için yeterli olmadı. Vatandaşlar sebebi ne ya da kim olursa olsun ek ödemelerin yapıldığını vurguladı.